Friday, March 02, 2007

Maahanmuuttokeskustelua Hesarissa

Hesarissa on viime päivinä ollut juttuja ulkomaalaisista, niiden sopeutumisesta, suomalaisten asenteista, jne. Nyt-liite teetti Suomen Gallupilla kyselyn, jossa 56% vastaajista vastasi myönteisesti kysymykseen "pitäisikö Suomeen ottaa lisää maahanmuuttajia?".

Omituinen kysymys sinänsä. Minun ensimmäinen intuitiivinen tulkintani siitä oli "pitäisikö Suomeen ottaa enemmän maahanmuuttajia per vuosi kuin nykyään", mutta ilmeisesti sitä voi myös hyvin tulkita "pitäisikö Suomeen ottaa yhtään maahanmuuttajaa jo maassa olevien lisäksi", ja NYT-liite onkin tulkinnut sen niin.

Gallup-kysymyksiä voisi toki muotoilla tarkemmin, varsinkin kun "pitäisikö Suomeen ottaa yhtään maahanmuuttajaa jo maassa olevien lisäksi" olisikin aika nollatutkimusta, kun edes kovan linjan maahanmuuttovastustajat ovat harvemmin sitä mieltä että Suomeen ei saisi ottaa yhtään maahanmuuttajaa lisää. Sen lisäksi minusta tuntuu että ihmiset suhtautuvat keskimäärin eri tavalla siihen että maahan tuodaan esim. 5000 kouluttamatonta somalia verrattuna siihen että maahan tuodaan 5000 koulutettua ruotsalaista.

Nyt-liitteessä tänään on haastatteluja kolmen maahanmuutto- ja monikulttuurikriittisen ihmisen kanssa. Kaksi niistä ovat Perussuomalaisten listoilla olevia ehdokkaita, Jussi Halla-aho ja Teemu Lahtinen, ja yksi on ihan tavallinen ihminen joka ei ole ehdolla eduskuntaan. Kun se juttu oli tekeillä, Nyt:in toimittaja pyysi Halla-ahon tukiryhmää suosittelemaan jotain asiallista monikulttuurisuusvastustajaa, ja he suosittelivat minua jossain vaiheessa. Enpä kelvannut toimittajalle, kun olen ulkomaalainen.

No, eipäs siinä mitään. Saahan Nyt ihan hyvin haluta tehdä jutun vain ja ainoastaan Suomen kansalaisten mielipiteistä asiasta, vaikka tässä kontekstissa se on jokseenkin huvittavaa.

Sen sijaan haluaisin tietää, että kun Nyt haastattelee kahta Perussuomalaisten ehdokkaiksi kuvailtua ihmistä, ja yhtä "tavallista" maahanmuuttokriittistä ihmistä, ja sitten myös pyytää erilaisen mielipiteen tutkija Jukka Relanderilta, miksi Nyt unohtaa mainita että Relanderkin on nyt ehdokkaana samassa vaalipiirissä kuin Halla-ahokin?

No comments: