Monday, April 19, 2004

Markulle: Israel

Perkelen Markku ei ole vieläkään hankkinut mitään kommenttimahdollisuutta omaan blogiinsa, joten joudun kirjoittamaan tänne vastauksen sen viimeiseen postaukseen:

1. Tämä siis vielä sen lisäksi, että Israel kaikesta päätellen haluaa viedä palestiinalaisilta loputkin maat rakentamalla uudisasutuksia keskelle Länsirantaa.

Ei kyllä rakenna mikäli Sharon ei valehtele, vaan purkaa kaikki siirtokunnat paitsi viisi. (Givat Ze'ev, Gush Etzion, Maaleh Adumim, Ariel ja Kiryat Arba). Valehteleeko Sharon vai ei on taas ihan eri kysymys.

2. Toivon, että Yhdysvaltoihin saadaan sellainen hallitus, jolla on tarvittaessa poliittista tahtoa käyttää jyrkkää painostusta Israelia kohtaan, jotta se saadaan taipumaan siirtokuntien purkamiseen.

Epätodennäköistä, mutta sen sijaan sellainen hallitus voi sisäisen paineen alla syntyä Israelissa.

3. Itse asiassa Israelin itsenäisyyssodassa 1948 brittejä vastaan, juutalaiset itsenäisyystaistelijat käyttivät itse terrorismia aseenaan, joten palestiinalaisen terrorismin kauhistelussa on hieman tekopyhä sivumaku, kun kauhistelija on israelilainen.

Toki ovat käyttäneet, mutta tuskin tämä asia enää niitä tässä vaiheessa kiinnostaa.

4. Jos siitä seuraisi äärijuutalaista terrorismia USA:ta vastaan, olisi hyvin mielenkiintoista kuunnella millaisilla argumenteilla juutalaiset yrittäisivät oikeuttaa sitä.

Ei luultavasti minkäänlaisia. Vaikka Israelin perustamisessa on käytetty terrorismia ja vaikka israelilaiset vihaavat palestiinalaisia aika paljon, terrorismi on tällä hetkellä hyvin epäsuosittua niin Israelissa kuin Israelin ulkopuolisilla juutalaisilla. Kaksi olemassaolevaa juutalaista terroristijärjestöä, Kach ja Kachane Chai, pidetään terroristijärjestöinä niin Israelissa, EU:ssa kuin USA:ssakin, ja viime vuosikymmenen pahin juutalainen terroristi, Baruch Goldstein (29:n siviilin murhaaja), yleisesti pidetään terroristina ja Israel on kieltänyt sen hautamonumentin rakentamista ja hajoitti sen kun Kachin jäsenet rakensi sen silti.

5. Olen Veran kanssa täysin samaa mieltä Palestiinan valtio pitäisi perustaa ja kaikki siirtokunnat purkaa Länsirannalta (Gazassa niitä ei taida ollakaan).

En itse asiassa ole sitä mieltä että ne kaikki pitää purkaa vaan että ainakin kaksi niistä viidestä joita Israel aikoo pitää (Ariel ja Kiryat Arba) pitäisi purkaa, sen takia että nämä on kohtalaisen syvällä Länsirannassa ja niistä on hirveä riesa niin palestiinalaisille kuin luultavasti Israelillekin. En tiedä, miksi Sharon haluaa pitää niitä, mutten usko että kyse on maan omistamisesta. Ei Israel niin pahasta tilapuutteesta kärsi. Ainakin Kiryat Arban pitämiselle voisin arvata seuraavia mahdollisia syitä:

a. Se jätetään sinne arabien kiusaksi eli mahdollisena tulevana neuvottelukohteena.

b. Se on joku Israelin sisäpoliittinen juttu, eli joku hallitukseen kuuluva uskonnollinen puolue vaattii sitä.

c. Kiryat Arban väestö on pääaisiassa niin kamalia huligaaneja, ettei kukaan huoli niitä Israeliin. Se on siinänsä ihan ymmärrettävää, muuta tuskinpa mitään palestiinalaisten syytä. (Tai no itse asiassa se on osittain niiden palestiinalaisten syytä jotka on yrittäneet tappaa koko Hebronin juutalaisen seurakunnan vuonna 1929, ja karkoitti eloonjääneet, mutta nykyajan palestiinalaiset ovat selvästikin syyttömiä tähän rikokseen.)

Ja Gazassa on muuten nyt vielä siirtokuntia, jotka toivottavasti kohta puretaan.

6. Sharon on natsi.

Tuskinpa, enkä muutenkaan ymmärrä mitä muuta natsi voi oikeastaan tarkoittaa kuin vuosien 1933-1945 Saksan national-sosialisti tai sellaisten suora poliittinen jälkeläinen. Sharon ei ole natsi, eivätkä Hamasin terroristit, eikä edes Pol Pot vaikka se olikin kansanmurhassa tehokkaampi kuin oikeat natsit.

7. Silti näköjään varsin moni kannattaa Sharonin politiikkaa. Ei kai Sharon muuten vallassa pysyisi demokraattisessa maassa.

Toki. Ei tämänhetkinen Sharonin politiikka hirveäsi eroa muidenkaan Israelin pääministereiden poliitikasta (siirtokuntavalinta on vain hieman erilainen), ja tietenkin terrorismin aikana ihmiset haluavat politiikkoja jotka on tiukkoja terroristeille.

8. Jos tämä kuulostaa jostakusta armottomalta, niin miettikää, miten mikä tahansa maa suhtautuisi vieraan vallan sotilaalliseen maahantunkeutumiseen ja laittoman uudisastuksen perustamiseen omalle alueelleen ja kuinka väkivallattomiin vastatoimenpiteisiin sen voisi odottaa ryhtyvän.

Enpas muuten huomannut Suomen yrittävän saada Karjalan kannaksen takaisin terrorismilla, tai Puolan yrittävän saada entisen itäosansa takaisin, tai Saksan yrittävän saada sen osan vanhaa Saksaa joka on nyt Tsekkia...

9. On muuten aika halpamaista yrittää sekoittaa rasistinen antisemitismi Israelin politiikan arvostelemiseen.

Niin onkin, muuta olen nähnyt tämän paljon useammin Israelin vastustajilta kuin kannattajilta. Holocaust on tässä mielessä water under the bridge, molempien kannattaa jäättää sen rauhaan.

10. Juttu on nimittäin niin, että holokaustissa, niin hirvittävä asia kuin se olikin, ei ole mitään poikkeuksellista. Edes holokaustin mittakaava ja tehokkuus eivät ole ainutlaatuisia. Ruandassa tapettiin kymmenen vuotta sitten 800 000 tutsia viisi kertaa nopeammin kuin Natsi-Saksa tuhosi saman määrän juutalaisia. Maailmassa on tapettu sukupuuttoon tai vähintään samassa mittakaavassa monia muitakin kansoja holokaustista kuluneena noin 60 vuotena.

Joo ei. Luulen, että ainoa oikeasti erikoinen asia holocaustissa on se että se tapahtui viime vuosisadalla Euroopassa, ja osittain Länsi-Euroopassa. Kansamurhan nopeudella ja tehokkuudella Ruanda kyllä voittaa, ja laajamittaisuudella voittaja lienee Pol Pot.



No comments: