Wednesday, November 07, 2007

Ne vie meidän työpaikat! Ja naiset kanssa!

Joskus muinoin, siihen aikaan kun minä muutin Suomeen, ulkomaalaiset veivät suomalaisten työpaikkoja. Tämä ei siis ollut rasistijunttien mielipide, vaan ihan virallinen kanta asiaan. Se oli mielestäni vähän omituista, koska täällä oli silloin lähinnä vain harvoja länsimaalaisia jotka olivat joissain korkeaa koulutusta vaativissa töissä, ja jonkin verran somalipakolaisia ja inkerilaisia paluumuuttajia, jotka eivät yleensä siihen aikaan syyllistyneet kenenkään työpaikan viemiseen.

Silloin toki oli melko suuren työttömyyden aika, mutta silloinkin joillain aloilla oli paljon avoimia työpaikkoja. Viranomaiset ulkomaalaispoliisissa välillä muistuttivat että niiden on pakko tarkistaa etten vain vie kenenkään suomalaisen työpaikkaa, mutta lopulta kysyttyään tästä työvoimaviranomaisilta aina totesivat että laskennan teorian laskareiden pitäminen ja kääntäjien optimointi eivät ole sellaisia hommia joihin olisi riittavasti kiinnoistuneita tervejärkisiä suomalaisia, ja aina sain työlupani.

Ajat muuttuu, samoin työllisyystilanne, ja muutama vuosi sitten Suomessa keksittiin että on tulossa huutava työvoimapula, jonka paikkaamiseen on pakko hankkia niin paljon ulkomaalaisia kuin on suinkaan mahdollista.

Niin kauan kuin työttömiä on olemassa jotakuta on näköjään silti pakko syyttää ihmisten työpaikkojen viemisestä, ja tällä kerta syyllisinä on opiskelijat. Nyt valtiovarainministeriö onkin sitä mieltä että opiskelijat vievät työpaikkoja niitä enemmän tarvitsevilta tai ansaitsevilta kansalaisilta, kuten pitkäaikaistyöttömiltä ja ammattikouluista valmistuneilta, ja voisivatko opiskelijat jo kiltisti palata kokopäiväiseen opiskeluun ja opintotuella elämiseen ja lakata paikkaamasta huutavaa työvoimapulaamme, jookos?

No comments: