Thursday, March 27, 2008

Valtionsyyttäjäkin on eläin

Tänään Espoon käräjäoikeus tuomitsi Mikko Ellilän kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 60:een päiväsakkoon, ja määräsi hänet poistamaan tämän kirjoituksen blogistaan.

Ilta-Sanomien mukaan oikeus oli sitä mieltä että ihmisryhmien ominaisuuksista tai maahanmuuttopolitiikasta on oltava oikeus esittää kärkeviä ja erilaisia käsityksiä, mutta Ellilän lausunnot olivat "selkeän panettelevia ja solvaavia" ja loukkasivat heidän ihmisarvoaan (afrikkalaisten, oletan). Tai, Hesarin mukaan, "mies on kirjoittanut väitteet blogiinsa vain panettelu- ja solvaamistarkoituksessa".

Hmm. Ellilä kieltämättä kirjoittaa aika epäkohteliaasti, sekä tässä tapauksessa että muutenkin. Voiko tästä kuitenkin päätellä että tämä artikkeli on kirjoitettu vain ja ainoastaan panettelu- ja solvaamistarkoituksessa? Silloinhan voidaan melkein sanoa että koko mies on olemassa vain panettelu- ja solvaamistarkoituksessa. Onko siis vapaus esittää kärkeviä ja erilaisia käsityksiä, niin maahanmuuttopolitiikasta kuin muistakin asioista, tarkoitettu vain ihmisille joita on siunattu paremmilla sosiaalisilla taidoilla kuin Ellilää?

En ole lainoppinut, enkä oikeastaan tiedä kuinka laillista tai laitonta voi olla ihmisen tuomitseminen siitä, että hän ilmaisee itseään rumasti niinkin herkästä asiasta kuin rotu, ja muutenkin kuulostaa ilkeältä. Sen sen sijaan tiedän, että ainoa asia mihin hän kirjoituksessaan varsinaisesti kiihotti - tai kehotti - oli afrikkalaisten maahanmuuton vähentäminen. Mikä on sinänsä vain eräs käsitys maahanmuuttopolitiikasta.

Hesarin artikkeli myös väittää, että hän vertaa oikeuden mielestä halventavalla tavalla afrikkalaisia eläimeen. "Halventavalla tavalla" on tässä tapauksessa aika olennainen seikka, koska afrikkalainenhan on eläin, kuten kaikki muutkin ihmiset.

Ellilän omassa tekstissä lukee "ihminen on kuitenkin eläin, homo sapiens", minkä luulisi lakanneen olemasta solvaava ja panetteleva tieto jo aikoja sitten.

En nyt jaksa kirjoittaa tästä sen enempää ennen kuin olen lukenut sen oikeudenpäätöksen, mutta Matias Turkkilan raportti oikeudenkäynnistä oli aika mielenkiintoinen, suostittelen kaikille asiasta kiinnostuneille.

No comments: